ייפוי כח מתמשך – מה זה אומר?

אמנם לא כל כך נעים להכיר בעניין, אך מצב של איבוד צלילות הדעת והיכולת לקבל החלטות באופן מושכל, עלול לקרות לכל אחד מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים וגם באופן פתאומי. כדי להתמודד עם הצורך בקבלת ההחלטות הנדרשות גם במצב כזה, קיים כלי משפטי הנקרא ייפוי כח מתמשך, כאשר במאמר זה נבחן מה הוא אומר בדיוק.

 

איבוד היכולת לקבל החלטות עצמאיות

אחד המאפיינים החשובים של כל אדם בוגר, הוא היכולת לקבל החלטות באופן עצמאי ועל פי שיקול דעתו האישי, במגוון תחומים בחיים – מההחלטה מה ללבוש ומה לאכול ועד החלטות מהותיות הנוגעות לגורלו, מצבו הבריאותי ונכסיו. כאשר יכולת קבלת החלטות זו נשללת מהאדם, עקב תאונה או מחלה, אשר כתוצאה ממנה איבד הנפגע את צלילות הדעת והיכולת לקבל החלטות באופן מושכל ורציונאלי, הרי שהאדם הנפגע נותר חסר אונים בכל הנוגע לטיפול השוטף בענייניו.

 

הגדרת החוק לייפוי כח מתמשך

מתוך הבנת המצוקה של אנשים אלו, החוק הישראלי המתייחס לכשרות המשפטית והאפוטרופסיות, מעניק לכל אדם בגיר לבחור עוד לפי אבדן הכשירות, אדם אחר אשר יטפל בענייניו המשפטיים ויהיה בעל סמכות לקבל החלטות שונות ומהותיות בתחומים שונים ומגוונים. כלי זה נקרא למעשה ייפוי כח מתמשך, כשהוא מאפשר לכל אדם להתכונן מראש למצבים בלתי צפויים מעין אלו ולוודא כי גם לאחר אובדן הכשירות, קבלת ההחלטות וניהול ענייניו יתבצעו מתוך שיקול דעת של אדם אחר אותו הוא בחר מראש ועליו הוא סומך.

 

מה ההבדל בין ייפוי כח מתמשך לבין אפוטרופסות?

ההגדרה המשפטית של ייפוי כח מתמשך אמנם די מזכירה לנו את מנגנון האפוטרופסות, בו בית המשפט פועל למינוי אפוטרופוס עבור אדם שאינו יכול לקבל החלטות ולנהל את ענייניו באופן עצמאי, אך למעשה, קיימים מספר נקודות המבדילות בין המקרים:

במקרה של אפוטרופסות, האדם אמנם יכול לבחור מראש מי ימונה כאפוטרופוס שלו, אך בפועל, ההכרעה הסופית נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט. בייפוי כח מתמשך לעומת זאת, מיופה הכח הנבחר הוא המוסמך הבלעדי, ללא צורך בפנייה ו/או אישור של בית המשפט. בנוסף, בעוד שהאפוטרופוס הופך לאחראי הבלעדי על כלל ענייניו וההחלטות של האדם, הרי שבייפוי כח מתמשך ניתן להגדיר מראש ובפירוט מה יהיו סמכויותיו ותחומי האחריות של מיופה הכח.

 

כיצד עורכים ייפוי כח מתמשך?

את ייפוי הכח המתמשך ניתן לבצע באמצעות טופס מקוון, עליו צריך לחתום עורך דין שהוסמך לעסוק בתחום מטעם מוסד האפוטרופסות הכללי. חתימת עורך הדין נצרכת בכדי לבחון ולוודא כי ייפוי הכח המתמשך נעשה מתוך רצון ובחירה חופשית, ללא הפעלת לחצים, או ניצול מצבי מצוקה וחוסר אונים. את ייפוי הכח החתום יש להפקיד אצל מוסד האפוטרופסות הכללי, כאשר מידי פעם יישלחו תזכורות לממנה בכדי לוודא כי הוא אכן מסכים ומודע לבחירת מיופה הכח.

ייפוי כוח מתמשך

רוצים לפרסם כתבה אצלינו באתר?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושוא